Kruidengeneeskunde is een van de oudste vormen van genezing ter wereld. In de vroege tijden, toen mensen nog in harmonie leefden met de natuur en hun instinct volgden, gebruikten ze vanzelf de kruiden die ze nodig hadden, net zoals dieren dat instinctief doen. Maar met de ontwikkeling van het menselijke verstand groeide de afstand tot de natuur. Het instinct werd overschreeuwd door rationele redenaties. Gelukkig waren er toen nog wijze vrouwen en mannen die wisten welke kruiden konden helpen bij ziekten. Helaas is veel van deze kennis verloren gegaan en wordt het tegenwoordig vaak afgedaan als kwakzalverij.

Een eeuwenoude kunde

Lang voor onze jaartelling, ten tijde van de druïden, leefden er in West-Europa wijze vrouwen. Vaak woonden zij in de heuvels of in kloosterachtige burchten, waar zij adellijke meisjes vanaf hun zevende jaar opleidden in wat wij nu Kosmobiologie noemen. Deze leer omvatte kennis van de sterrenhemel en de invloed daarvan op de aarde (astrologie), maar ook van mineralen, planten, dieren en de menselijke ziel en lichaam (biologie), evenals de geschiedenis van goden en mensen.

Deze vrouwen wisten dat kosmische krachten, door hun wisselende onderlinge relaties, verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van stenen, planten, dieren en mensen. Zo bestaat er een harmonieuze verbinding tussen een specifieke kosmische kracht, zoals een planeet, en een steen, plant, dier of mens die op die kracht is afgestemd. Op basis hiervan bepaalden ze welke kruiden geschikt waren voor welke mensen en welke ziekten. Ze leerden ook hoe en wanneer kruiden te verzamelen en hoe deze in huizen op te hangen om tweedracht en ziekte te voorkomen of, indien nodig, te genezen. Deze kennis werd van generatie op generatie doorgegeven, van moeder op dochter.

Op hun veertiende jaar hadden deze meisjes de status van hexa bereikt. Zij dienden in de woudheiligdommen en werden ingewijd in de natuurlijke samenhangen waarop praktische magie is gebaseerd. Op hun twintigste kregen zij de keuze: trouwen of een levenslang verblijf in de burcht als leermeesteres, wijze vrouw of hagedessa.

Wil je meer weten? Bezoek dan de website van Oude Geneeskunde.

Bron: Boek "Lexicon der Geneeskruiden" door Mellie Uyldert.